niedziela, 8 listopada 2020

 Ze Zdrowiem Za Pan Brat

II część - listopad

na odpowiedzi czekam do 25 listopada


1. Podkreśl te czynniki, które są niezbędne człowiekowi do życia:

woda, telewizor, książka, pokarm, gazeta, samochód, komputer, telefon, powietrze


2. Wymień po cztery pokarmy pochodzenia:

a) roślinnego: …………………………………………………………………………………...

b) zwierzęcego: ………………………………………………………………………………...


3. Odżywianie to:

a) dostarczanie pokarmu do każdej żywej komórki ciała,

b) zjedzenie obiadu,

c) zaspokojenie głodu,

d) dostarczenie pokarmu do żołądka


4. Energia zawarta w pożywieniu jest mierzona w:

a) stopniach

b) kilogramach

c) kaloriach


5. Który zestaw pokarmów przeznaczonych na śniadanie jest najbardziej prawidłowy i wartościowy?

a) jajko, chipsy, chleb, sok pomidorowy, masło, świeży ogórek,

b) bułki, zupa mleczna, ser, szynka, pomidor, herbata,

c) zupa fasolowa, chleb, kawa z mlekiem, dżem, wędlina, margaryna.


6. Połącz  podane składniki pokarmowe z rolą, jaką odgrywają.

1. białka                                                    a)    energetyczna

2. witaminy                                                b)    budulcowa

3. cukry                                                        c)    regulująca

4. sole mineralne

5. woda

6. tłuszcze


7. Jakich witamin dotyczą poniższe opisy?

Ma ona duży wpływ na kondycję organizmu. Łagodzi przebieg przeziębienia, katar, kaszel. W dużej ilości występuje w warzywach i owocach. ……………………………….


Jej brak powoduje krzywicę – groźną chorobę, która prowadzi do wykrzywienia kości. Jest szczególnie ważna dla rozwoju małych dzieci. Duże jej ilości zawierają ryby, żółtka jajek, mleko i masło. ……………………………..


8. Wymienione składniki odżywcze połącz w pary z pokarmami, w których one występują:

białka                               jabłko

cukry                                smalec

tłuszcze                            wędliny

witaminy                         czekolada

9. Podkreśl te zasady, które odnoszą się do prawidłowego odżywiania się.

a) Spożywanie produktów zawierających duże ilości sztucznych barwników i aromatów,

b) Dobór produktów żywnościowych

c) Zaplanowanie kolejnych posiłków

d) Jedzenie dużych ilości słodyczy

e) Spożywanie 2 obfitych posiłków w ciągu dnia

f) Spożywanie dużych ilości hamburgerów, frytek, chipsów

g) Jedzenie dużych ilości warzyw i owoców


10. Do czego organizm wykorzystuje spożywany pokarm? Podkreśl prawidłową odpowiedź.

a) Do wzrostu organizmu

b) Do odnawiania organizmu

c) Do myślenia

d) Wszystkie odpowiedzi są prawidłowe