środa, 9 grudnia 2020

ODPOWIEDZI 

Ze Zdrowiem Za Pan Brat

II część - listopad



1. Podkreśl te czynniki, które są niezbędne człowiekowi do życia:

woda, telewizor, książka, pokarm, gazeta, samochód, komputer, telefon, powietrze


2. Wymień po cztery pokarmy pochodzenia:

a) roślinnego: wg uznania

b) zwierzęcego: wg uznania


3. Odżywianie to:

a) dostarczanie pokarmu do każdej żywej komórki ciała,

b) zjedzenie obiadu,

c) zaspokojenie głodu,

d) dostarczenie pokarmu do żołądka


4. Energia zawarta w pożywieniu jest mierzona w:

a) stopniach

b) kilogramach

c) kaloriach


5. Który zestaw pokarmów przeznaczonych na śniadanie jest najbardziej prawidłowy i wartościowy?

a) jajko, chipsy, chleb, sok pomidorowy, masło, świeży ogórek,

b) bułki, zupa mleczna, ser, szynka, pomidor, herbata,

c) zupa fasolowa, chleb, kawa z mlekiem, dżem, wędlina, margaryna.


6. Połącz  podane składniki pokarmowe z rolą, jaką odgrywają.

1. białka                                                    a)    energetyczna

2. witaminy                                                b)    budulcowa

3. cukry                                                        c)    regulująca

4. sole mineralne

5. woda

6. tłuszcze

funkcja energetyczna: cukry, tłuszcze

funkcja budulcowa: białka, cukry, sole mineralne, tłuszcze

funkcja regulująca: witaminy, białka, woda, sole mineralne


7. Jakich witamin dotyczą poniższe opisy?

Ma ona duży wpływ na kondycję organizmu. Łagodzi przebieg przeziębienia, katar, kaszel. W dużej ilości występuje w warzywach i owocach. wit C


Jej brak powoduje krzywicę – groźną chorobę, która prowadzi do wykrzywienia kości. Jest szczególnie ważna dla rozwoju małych dzieci. Duże jej ilości zawierają ryby, żółtka jajek, mleko i masło. wit D3


8. Wymienione składniki odżywcze połącz w pary z pokarmami, w których one występują:

białka               - wędliny               

cukry            - czekolada                    

tłuszcze              - smalec              

witaminy           - jabłko            

9. Podkreśl te zasady, które odnoszą się do prawidłowego odżywiania się.

a) Spożywanie produktów zawierających duże ilości sztucznych barwników i aromatów,

b) Dobór produktów żywnościowych

c) Zaplanowanie kolejnych posiłków

d) Jedzenie dużych ilości słodyczy

e) Spożywanie 2 obfitych posiłków w ciągu dnia

f) Spożywanie dużych ilości hamburgerów, frytek, chipsów

g) Jedzenie dużych ilości warzyw i owoców


10. Do czego organizm wykorzystuje spożywany pokarm? Podkreśl prawidłową odpowiedź.

a) Do wzrostu organizmu

b) Do odnawiania organizmu

c) Do myślenia

d) Wszystkie odpowiedzi są prawidłowe