ODPOWIEDZI
Ze Zdrowiem Za Pan Brat
II część - listopad
1. Podkreśl te czynniki, które są niezbędne człowiekowi do życia:
woda, telewizor, książka, pokarm, gazeta, samochód, komputer, telefon, powietrze
2. Wymień po cztery pokarmy pochodzenia:
a) roślinnego: wg uznania
b) zwierzęcego: wg uznania
3. Odżywianie to:
a) dostarczanie pokarmu do każdej żywej komórki ciała,
b) zjedzenie obiadu,
c) zaspokojenie głodu,
d) dostarczenie pokarmu do żołądka
4. Energia zawarta w pożywieniu jest mierzona w:
a) stopniach
b) kilogramach
c) kaloriach
5. Który zestaw pokarmów przeznaczonych na śniadanie jest najbardziej prawidłowy i wartościowy?
a) jajko, chipsy, chleb, sok pomidorowy, masło, świeży ogórek,
b) bułki, zupa mleczna, ser, szynka, pomidor, herbata,
c) zupa fasolowa, chleb, kawa z mlekiem, dżem, wędlina, margaryna.
6. Połącz podane składniki pokarmowe z rolą, jaką odgrywają.
1. białka a) energetyczna
2. witaminy b) budulcowa
3. cukry c) regulująca
4. sole mineralne
5. woda
6. tłuszcze
funkcja energetyczna: cukry, tłuszcze
funkcja budulcowa: białka, cukry, sole mineralne, tłuszcze
funkcja regulująca: witaminy, białka, woda, sole mineralne
7. Jakich witamin dotyczą poniższe opisy?
Ma ona duży wpływ na kondycję organizmu. Łagodzi przebieg przeziębienia, katar, kaszel. W dużej ilości występuje w warzywach i owocach. wit C
Jej brak powoduje krzywicę – groźną chorobę, która prowadzi do wykrzywienia kości. Jest szczególnie ważna dla rozwoju małych dzieci. Duże jej ilości zawierają ryby, żółtka jajek, mleko i masło. wit D3
8. Wymienione składniki odżywcze połącz w pary z pokarmami, w których one występują:
białka - wędliny
cukry - czekolada
tłuszcze - smalec
witaminy - jabłko
9. Podkreśl te zasady, które odnoszą się do prawidłowego odżywiania się.
a) Spożywanie produktów zawierających duże ilości sztucznych barwników i aromatów,
b) Dobór produktów żywnościowych
c) Zaplanowanie kolejnych posiłków
d) Jedzenie dużych ilości słodyczy
e) Spożywanie 2 obfitych posiłków w ciągu dnia
f) Spożywanie dużych ilości hamburgerów, frytek, chipsów
g) Jedzenie dużych ilości warzyw i owoców
10. Do czego organizm wykorzystuje spożywany pokarm? Podkreśl prawidłową odpowiedź.
a) Do wzrostu organizmu
b) Do odnawiania organizmu
c) Do myślenia
d) Wszystkie odpowiedzi są prawidłowe